Mindfulness

Leven in aandacht

De 7 pilaren van mindfulness

  1. niet oordelen, jezelf en de ander niet veroordelen. Door de positie van waarnemer in te nemen, aanschouw je dat wat zich voordoet. De gedachten die opkomen en weer voorbij gaan. Niet labelen van deze gedachten, de situatie te nemen zoals die komt. Het is wat het is.
  2. geduld, door even tot 10 te tellen en even alleen te ademen, geeft je de ruimte om geduldig te zijn, waardoor je beter kunt waarnemen wat er nu werkelijk gebeurt
  3. een frisse blik, ook wel een “beginners mind” , kijk vol verwondering naar dat wat je waarneemt. Via de ogen, oren en de mind.
  4. vertrouwen, het vertrouwen dat wat er gebeurt precies de bedoeling is. Dat het leven zich ontvouwt precies zoals het  bedoelt is. Dat gedachten over een situatie, slechts de gedachten zijn over een situatie. 
  5. niet streven, streven naar geluk, het najagen ervan, zorgt ervoor dat je je aandacht richt op de toekomst. Het niet-streven zorgt ervoor dat het geluk in het moment gaat ervaren.
  6. loslaten, zowel het prettige als het onprettige loslaten. Geniet van het moment, maar laat ook weer los. Alles gaat voorbij. De niet zo leuke dingen en de mooie dingen. 
  7. acceptatie, alles nemen zoals het komt. Jezelf volledig omarmen. Je bent goed zoals je bent. Iets is zoals het is en dat is helemaal okay.